Starkt hotade!

Amfibierna har funnits i mer än 360 miljoner år på vår jord och nu minskar antalet groddjur mycket drastigt. Det beror mycket på vår akuta klimatförändring.

Groddjur är mycket känsliga för förändringar i temperatur och fuktighet och även att UV-B strålningen har ökat i atmosfären de senaste 20 åren gör att grodäggen skadas och de vuxna grodornas immunförsvar minskar.

Människan gör väldigt många saker som gör att våra groddjur nu är så hotade,

Vi överexploaterar vissa arter för att vi behöver dom till medicin och man fångar även arter som folk vill ha som husdjur. Många grodor och paddor blir överkörda på våren då de vandrar på väg till sina lekdammar.    

De skadas också av kemiska föreningar ex. bekämpnings medel, tungmetaller och gödningsmedel.

Men det största hotet mot denna djurgrupp är Svampsjukdomen Chytridiomycosis. Svampen (Batrachochytrium dendrobatidis) som orsakar. Sjukdomen har spritts över världen från Sydafrika med den Afrikanska klogrodan (Xenopus laevis). Det allt varmare klimatet gör nu grodorna extra mottagliga för svampinfektionen. Detta virus har beräknat att slå ut grodornas antal med en tredjedel den närmsta framtiden. Groddjurens kraftiga minskning är den största sen dinosaurierna dog ut. De arter som lever i regnskogarna är också mycket hårt drabbade på grund av att regnskogarna skövlas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0